OrrplasztikaAz orr jelentősen befolyásolja az arcunk karakterét és olykor nem egyeztethető össze a személyiségünkkel, a nőiességgel, illetve a férfiassággal. Az orrplasztika révén segíthetünk ezen, megváltoztathatjuk az orr alakját, méretét, az arc megfelelő harmóniáját hozhatjuk létre. A sokféle eltérés és még többféle egyéni szempont miatt nem lehetséges egyetlen technikával, egyfajta típusú orrot készíteni, hanem egyénre és személyiségre szabott műtétet kell végeznünk.
 

Hány évesen végezhető el legkorábban orr szépészeti műtét?

Az orr fejlődése a 16.-18. életév között fejeződik be, ez a tény szabja meg az orrplasztikák elvégezhetőségének időpontját. 16 éves életkor előtt nagyon kivételes és szakmailag indokolt esetben szabad az orron beavatkozást végezni, és csak kimondottan helyreállító céllal. Esztétikai, szépészeti alakformálás ideális időpontja a felnőttkor (18. év) betöltésekor, ill. ezt követően van. A műtét időpontjának meghatározásakor a kezelő orvos a beteg személyiségének érettségi fokát és a pszichés állapotának a stabilitását is megvizsgálja. Indokolt esetben a műtét halasztását javasolhatja. Önmagában tehát az életkor nem döntően meghatározó a műtét elvégezhetőségét illetően. A beteg komplex megítélése szükséges: a testi (=szomatikus), a mentális (értelmi), és a pszichés (lelki) jellemzők kiértékelésével.


A külső orr alakváltozásaihoz gyakran belső eltérések, pl. orrsövényferdülés társul orrlégzési és szaglászavarok társulnak, melyeket lehetőleg az orrplasztika során, egy műtéttel célszerű megoldani. Mindenki jól ismeri a különböző méretű és formájú orrtípusokat, melyekhez gyakran belső strukturális eltérések, orrlégzési- szaglászavar, horkolás is társulhat. Ennek pontos okát fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet kideríteni, melyet minden páciensnél el is végzünk. A megoldásra számos technika létezik, akár egy műtét során kellő esztétikai és funkcionális eredményt érhetünk el.
Mindig szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy az orr nemcsak egy külső, bárhogyan megváltoztatható térbeli képződmény az arcon, hanem fontos érzékszervünk, részt vesz a légzésben, szűri, párásítja, felmelegíti a levegőt, valamint rezonátor térként a hangképzésben is fontos szerepet játszik. Így az esztétikai eredmény mellett rendkívül fontos, hogy az orrlégzés ne romoljon, sőt inkább javuljon, ezért nagy előny az orral kapcsolatban végzett műtéteknél, ha a plasztikai sebész orvos egyben fül-orr-gégész szakorvos is.
Nem javasolt a gyakran hallható "először orrsövényműtétet végeztetni és majd csak ha már az megoldódott lehet a külsővel
foglalkozni", egyrészt mert az orrplasztikák során gyakran szükséges porc átültetés a forma vagy a funkció javítása céljából, melyet legegyszerűbben az orrsövény ferde részéből nyerhetünk- ez a lehetőség elveszhet, ha már előzetesen megoperálták. Másrészt, ha meg lehet oldani egy műtéttel, akkor ne terheljük feleslegesen a pácienst egy másodikkal is, így az alakváltozással egyidejűleg az orrlégzést, szaglófunkciót is javíthatjuk.
A műtét előtti konzultáció során megbeszéljük a páciens elképzeléseit, a várható eredményt, valamint számítógépes programmal tervet készítünk.
A műtét végezhető csak orron belüli metszésből, vagy a komplexebb elváltozások esetén orron belüli és egy alig látható külső metszésből. A műtét során az orr bonyolult porcos és csontos szerkezetét aprólékos technikával megváltoztatjuk, úgy hogy az esztétikai eredmény mellett a funkció fontosságát is szem előtt tartjuk. A megfelelő átalakítást követően az elért állapotot rögzítjük:a műtéti típustól függően 1-2 napig belső tampont alkalmazunk, illetve 1 hétre külső műanyag gipszrögzítést helyezünk fel.
Leggyakrabban altatásban végezzük a műtéteket, kisebb elváltozások esetén helyi érzéstelenítésben is alkalmazható.
 

Konzultáció a műtét előtt


A Budai Esztétika Központ Buda zöldövezeti részén, elegáns környezetben található, ide várjuk konzultációra leendő Pácienseinket,
A megbeszélés szerint a recepciónál jelentkezik. A kellemes hangulatú váróteremben helyet tud foglalni, majd bekísérjük a vizsgáló helyiségbe, ahol a konzultáció során részletesen megbeszéljük az elképzeléseit, a megvalósítás lehetőségeit: az orr műtétei esetén fontos, hogy csak esztétikai változtatást szeretne, vagy van esetleg egyéb panasza is, mert akkor egyidejűleg azon is lehet segíteni. Ezért kitérünk arra is, hogy volt-e korábbi műtéte, arcüregi gyulladása, vagy rosszul kap levegőt az orrán, esetleg horkolás, gyakori fejfájás, orrfolyás is fennáll-e. Ezért fül-orr-gégészeti vizsgálatot is végzünk. Megbeszéljük a tervezett műtétet, fotót és számítógépes tervet is készítünk, annak érdekében, hogy a páciens könnyebben el tudja képzelni a változtatást.

Az összes kérdésére van idő, segítünk a döntésben. Egyeztetünk, hogy a műtétet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben szeretné végeztetni.

Ennek megfelelően, elmondjuk a szükséges vizsgálatokat, melyeket részben helyben (vérvétel, EKG, altató orvosi vizsgálat), illetve amennyiben egyéb vizsgálatokra (ultrahang, röntgen, MRI, CT) is szükség van, azokat a partner intézetünkben tudjuk elvégeztetni.
Kiválasztjuk a műtét időpontját, melyben maximálisan rugalmasak vagyunk. Ezek után nincs más teendője, csak a műtét napján jelentkezni a Budai Esztétikai Központban.
 

A műtét napja


Altatásos műtét előtt 6 órával ne egyen és ne igyon. A szokásos gyógyszereit, egy napra való tisztálkodási csomagot, éjjeli ruházatot hozza magával. Klinikánkon maximális odafigyelés és szakértelem párosul a nővérkék részéről is, akiknek nyugodtan jelezheti kéréseit. A kényelmes, nyugodt szobákban TV, WiFi is rendelkezésre áll. Az altatóorvos megvizsgálja és tájékoztatja az altatással kapcsolatos tudnivalókról és már kezdődik is a műtét.

A műtét után egy héttel


A műtőben történő ébredés után a szobájába viszik, ahol a nővérke fogadja. Természetesen látogathatják is. Altatásos műtét esetén egy éjszakát követően zárójelentést kap, valamint részletesen tájékoztatjuk, hogy műtét után mire kell figyelnie, szükség esetén gyógyszert írunk fel.

Orrplasztika után gipsz vagy műanyag rögzítést helyezünk fel 1 hétre. Az esetlegesen kialakuló szemkörüli duzzanat is kb. 10 nap alatt felszívódik, ezt elősegíthetjük különböző kenőcsök alkalmazásával is. Kímélő életmód javasolt 1 hónapig. Ekkor már látható a változás, de még 3-6 hónapig - kisebb mértékben- még alakul az orr.
 

A műtét utáni élet, kontroll


A műtétet követően a külső és belső duzzanat hetek alatt húzódik le, így enyhe orr dugultság, vagy feszítő érzés még 1-2 hónapig fennállhat.
Azonban a külső megjelenés hamarabb áll helyre, kb. 2-3 héttel a műtét után már felszívódnak a kisebb bevérzések, így nem látható, hogy beavatkozás történt.
Kontrollra az első hónapban hetente, majd csak 3-6 hónap múlva javasolt jönni.

Úgy fogja érezni, hogy megérdemelte a változást.

Orrplasztika műtéteink


A műtét végezhető csak orron belüli metszésből, vagy a komplexebb esetékben orron belüli és egy alig látható külső metszésből. A műtét során az orr bonyolult porcos és csontos szerkezetét aprólékos technikával megváltoztatjuk, úgy hogy az esztétikai eredmény mellett a funkció fontosságát is szem előtt tartjuk. A megfelelő átalakítást követően az elért állapotot rögzítjük: a műtéti típustól függően 1-2 napig belső tampont alkalmazunk, illetve 1 hétre külső gipsz, vagy műanyag gipszrögzítést helyezünk fel. Leggyakrabban altatásban végezzük a műtéteket, kisebb elváltozások esetén helyi érzéstelenítésben is alkalmazható.
Doleviczényi Zoltán

Kérjen időpontot INGYENES ÉS KÖTELEZETTSÉGMENTES konzultációra!

Dolemed Plasztikai Sebészet

1016 Budapest, Zsolt utca 10/a

Kérjen időpontot adatai megadásával és visszahívunk időpontegyeztetés céljából!

Dr. Doleviczényi Zoltán
PhD plasztikai sebész,fül-orr gégész, fej-nyaksebész szakorvos
Dolemed Plasztikai Sebészet

1016 Budapest, Zsolt utca 10/a