Gyakran ismételt kérdések


MŰTÉT ELŐTT


Fáj egy orrplasztika műtét?
A műtét természetesen fájdalmatlan, ha elaltatjuk, akkor nem érez semmit, ha pedig helyi érzéstelenítésben végezzük, akkor csak a műtét első 5 percében érzi az injekciót. A műtét utáni enyhébb fájdalom miatt fájdalomcsillapítóra szükség lehet pár napig.
Nem szeretném, hogy lássák, plasztikáztatott az orrom és nemszeretnék egyen plasztikázott orrot. Lehetne egyénre szabni és természetes hatást elérni?
A műtéti hegek nem látszódnak, mivel 90%-ban az orron belül helyezkednek el, csak az orrcsúcs alatt lesz egy pici, nem feltűnő, nagyítóval látható heg. Olyan méretű beavatkozást végzünk, amit előre megbeszélünk és igény szerint számítógépes terv alapján meg is mutattunk. Nem törekszünk arra, hogy mindenkinek ugyanazt a típusú orrot készítsük el, ezért fontos, hogy a konzultáció során elég időt fordítsunk a személyiségének megismerésére is.
Megéri csupán hiúsági okból kés alá feküdni?
Nagyon sokat megtesz az ember a szépségért, azért, hogy tetszen magának és másoknak is. Hogy mennyit tesz érte? Csak fodrászhoz és kozmetikushoz megy, vagy mivel ilyen módszerekkel nem lehet megváltoztatni azt, ami nem tetszik elgondolkozik plasztikai műtéten is. Fontos, hogy reális elvárásai legyenek és elengedhetetlen, hogy a plasztikai sebész szakorvossal történjen a konzultáció, aki elegendő időt is fordít magára.
Számítógépes tervezés nélkül is bevállalhatok egy műtétet??
A számítógépes tervezés nem szükséges feltétlenül, de javasolni szoktuk, mert ezáltal könnyebben alakítható ki a közös elképzelés a műtéttel kapcsolatban. Láthatóvá válik a megváltozott orr és arc összhangja, valamint a páciens el tudja képzelni a tervezett változást és a téves elképzelések is kiszűrhetők.
Ha egy átlagos plasztikai sebészt választok, tud nekem jó orrot csinálni?
Az orrplasztika az egyik legnehezebb plasztikai műtét, mivel a külső forma bonyolult, apró részletekből álló finom felépítése mellett, a nem látható, de az orrlégzés, szaglás szempontjából elsődleges belső struktúrák ismerete és műtéti gyakorlata elengedhetetlen. Ezért ideális esetben a műtétet végző doktornak plasztikai sebésznek és fül-orr-gégész szakorvosnak is kell lennie több év tapasztalattal és sok-sok műtéttel a háta mögött. Akkor biztos lehetsz benne, hogy jó kezekbe került az orrod.
Mennyi idő után nyúlhatok hozzá az orromhoz, hogy végre megtapinthassam?
Óvatosan bármikor meg lehet érinteni, az erősebb szorítást, nyomást kell kerülni kb. 4 hétig.MŰTÉT UTÁNI ELSŐ HÉT


Mire kell figyelnem a műtét után, mit csinálhatok és mit nem?
Az erősebb szorítást, nyomást, orrfújást kell kerülni kb. 4 hétig, valamint nehéz szemüveg hordása is kerülendő. Ebben az időszakban uszodába, szaunába ne menjünk, nehéz fizikai munkát ne végezzünk.
Műtét után, lábadozáskor mi a teendő duzzadt arcra? Lehet jegelni?
Lehet többször rövid ideig jegelni és az esetleges bevérzések gyorsabb felszívódására különböző kenőcsöket használni.
Fájdalmas a műtét utáni gipszlevétel?
Az orr természetesen még nyomásra érzékeny lehet, de a gipszlevétel teljesen fájdalmatlan, ha óvatosan szedjük le.
Fújhatok orrot a műtét után azonnal?
Nem szabad, a műtét után 2 hétig csak törölni lehet, majd ezt követően lehet gyengén fújni. Az orrot erősen megfogni, megszorítani sem szabad, mert a finoman helyreállított struktúrák elmozdulhatnak. 6 héttel a műtét után viszont már nyugodtan ki lehet fújni.
Orrplasztika után maradhat heg vagy seb az arcomon/orromon?
Csak a nyitott orrplasztika esetén ejtünk egy kb. 5mm-es kicsi metszést a bőrön, ami viszont szinte észrevehetetlen. Az összes többi az orron belül történik, így láthatatlan.
Műtét után vagyok, kevés rózsaszínes valami folyik az orromból, mi ez?
Teljesen normális, ha a műtét után pár napig, vagy 1 hétig ilyet észlel, de nem szabad fújni, csak törölgetni!
Szükséges használni orrsprayt a műtét után?
Érösszehúzó orrsprayt (pl. nasivin, Rhinospray) 3-4x lehet használni naponta de maximum csak 2 hétig, sós oldaltot viszont lehet gyakrabban is használni átmosásra (pl: Aqua Maris orrspray).
Hogyan tisztítsam az orrom, van-e bármi előírás? Egyáltalán szükséges tisztítani műtét utáni egy hétben?
Csak nagyon finoman lehet érinteni pl. fültisztító pálcika pl. Betadinnal, vagy vízzel benedvesített vattás részével. Mivel az orrot fújni nem szabad, a váladékot baba orrszívóval lehet leszívni.
Hogyan aludhatok a műtét után?
Az első napokban javasolt magasabb párnát használni és vigyázzunk arra, hogy még 2-3 hétig nyomás ne érje az orrot-ne aludjon hason!MŰTÉT UTÁNI HETEKJárhatok edzésre az orrműtétem után?
Általában a 4. héttől elkezdhető, de ne próbáljuk a kihagyott időszakot egyszerre bepótolni, „halgassunk a testünkre” és ne erőltessük túl magunkat, ne emelkedjen a vérnyomás és pulzus jelentősen. Úszás csak az 1. hónap után javasolt az első hónap után.
Mehetek szoláriumba orrműtét után?
Az első 4-5 hétben mind a szolárium,mind a szanuna használata kerülendő! Sőt az erős napba való kifekvést sem javaslom.
Hogyan aludhatok a műtét utáni hetekben?
Az első hét után már nem szükséges magsabb párna, de vigyázzunk arra, hogy még 2-3 hétig nyomás ne érje az orrot-ne aludjon hason!
Mikor utazhatok repülővel orrműtét után?
Műtét után 2 héttel már lehet repülni, az utazás előtt közvetlenül orrcsepp használata javasolt.